Demirer yeni düzenlemenin pandemi dönemi ile başlayan, enflasyon ile tepe noktasına ulaşan servis personeline nakit olarak bırakılan bahşiş gelirlerinin azalmasına çözüm olacağını belirterek, bahşişin kredi kartı ile ödenebilmesi ve işletme hesabına girmeden farklı bir hesapta toplanmasının çalışanların gelirinde ciddi oranda bir artış getireceğini ve bunun kayıtlı ekonomi adına önemli bir adım olduğunu belirtti.
Yeni düzenleme ile sistem şeffaf olarak takip edilebiliyor ve ödeme yapan kişi / kurum nakit bulundurma zorunluluğu olmadan bahşiş verebiliyor ve gider olarak kayıt altına alabileceği bir belge oluşturuyor.
ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ ÖDEME
Kaya Demirer, restoranlarda ödenen hesaplarda kredi kartı kullanımının 95% lere varan bir orana çıkması ile birlikte tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak, çalışandan alınan hizmeti mükafatlandırmak amaçlı bir lütuf/armağan kapsamında verilen bahşişin kredi kartı yöntemiyle ödenmesi durumunun mevcut yasalar çerçevesinde ancak hesap pusulalarında yer alan “servis ücreti “ namı altında mümkün olduğunu ve bu durumda da ücretin tanımı içinde değerlendirilmek zorunda olduğunu, buna bağlı olarak da %55 e varan kesintiler sonrası çalışana aktarılan servis ücreti hak edişinin çok azaldığını ve bu durumun çalışanların alın teri olarak gördükleri kazançlarını erittiğini vurguladı.
Yeni düzenlemeyle birlikte müsteriler için zorunlu bir ödeme olmaktan çıkacak olan bahşişin sadece 10% luk bir vergi kesintisi sonrası çalışanlara aktarılacağını ifade eden Demirer, mevcut durumda yer yer karşımıza çıkan (ve fakat ülke geneline bakıldığında kullanımı yaygın olmayan) servis ücreti adı altında zorunlu olarak tahsil edilen her 100 TL de personelin eline net 45- 50TL civarı para geçiyor, önerilen gönüllülük esasına dayalı uygulama ile bu tutarın 90TL’ye çıkacağını söyledi.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE VE KAYITLI EKONOMİYE DESTEK
Yeni uygulama ile çalışanlar için daha fazla gelir oluşacak ve gelirlerin tamamı kayıtlı gelir olacaktır, böylece kazançlarının tamamını belgeleyebilecekler. Nakit bahşişleri gelir olarak gösteremeyen sisteme veda edilecek.
Gelir İdaresi için kayıt dışı olan nakit bahşiş ekonomisi üzerinden %10 ile ilave gelir sağlanacağı gibi yeni düzenleme, sektör çalışanlarının gelirlerini arttırarak nitelikli iş gücünün sektöre kazandırılmasını sağlayacak ve ülkemizin misafirperverlik geleneğine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, bahşişlerin kayıtlı ekonomiye dahil edilmesinin sektördeki şeffaflığı ve vergi uyumunu arttırması öngörülüyor.
YENİ DÜZENLEMEYLE BAHŞİŞ ORTANLARI ARTACAK
Yeni yasal düzenleme ile kredi kartı ile yapılan ödemelerde %10 vergi kesilmesine karşın, bahşiş oranlarının dünya genelinde olduğu gibi %10’dan başlayarak, alınan hizmetin kalitesine göre gönüllü olarak %15 ve hatta %20’ye kadar yükselebileceği öngörülüyor.
Bu düzenleme özellikle turizm bölgelerinde çalışan personelin gelirleri önemli ölçüde arttıracak ve genç, nitelikli elemanların sektöre kazandırılmasına katkı sağlayacaktır.
TURYİD’DEN SEKTÖRE ÇAĞRI
TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Yeni yasal düzenlemeyi sektörümüzün gelişimi için olumlu bir adım olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, Gelir İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz,” diyerek sözlerini tamamladı.