Nokia’dan devrim niteliğinde telefon görüşme teknolojisi
Nokia’nın CEO’su Pekka Lundmark, yeni bir teknoloji olan “immersive audio ve video” kullanarak bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Şirket, bu yeni arama teknolojisinin çağrı kalitesini artırdığını ve üç boyutlu bir etki ekleyerek daha gerçekçi bir dinleme deneyimi sunduğunu belirtti. Gösterim görüşmesi, Finlandiya’nın Dijitalleşme ve Yeni Teknolojiler Büyükelçisi Stefan Lindström ile yapıldı.
Nokia, yeni 3D arama yöntemlerinin yakında bir standart haline geleceğini öngörüyor. Bu nedenle, ağ sağlayıcıları, yonga seti üreticileri ve telefon üreticilerini en son teknolojiyi ürünlerine entegre etmeye teşvik ediyor. Bu yeni gelişmenin hedefi, Google’ın Project Starline projesine benzer, ancak daha az gereksinim duyuyor.
CEO Lundmark, sesli aramaların geleceğini etkili bir şekilde gösterdi. Lundmark, 2G aramaların tanıtımında da yer almıştı. Arama teknolojisinin temelinde yatan teknoloji ve sonuç, uzun süredir büyük ölçüde aynı kaldı. Aramalar, ilk geliştirildiğinde dosya boyutunu küçültmek için yoğun sıkıştırma kullanıyordu. Günümüzde mevcut altyapı ile çok kanallı yüksek kaliteli ses iletilebilirken, hala monofonik sistem kullanıyoruz. Bu yüzden Nokia’nın 3D ses tabanlı immersive araması, arama teknolojisine kayda değer bir katkı sunuyor.
Nokia’nın son katkısı, sadece karşı tarafın sesini duymanızı sağlamayacak, aynı zamanda karşı tarafın ortamını da görselleştirmenizi sağlayacak. Nokia’nın başkanı Jenni Lukander, “Bu, monofonik telefon sesinin tanıtılmasından bu yana canlı sesli arama deneyiminde en büyük ilerleme,” dedi. Bu yeni arama yönteminin avantajlarından biri, 3D etkisini deneyimlemek için özel ses cihazlarına ihtiyaç duymaması. Immersive etkiyi oluşturmak için yalnızca bir stereo mikrofon kurulumu yeterli, bu da neredeyse tüm yeni akıllı telefonlarda mevcut.
İletimi merak ediyorsanız, arama, normal bir 5G özellikli akıllı telefonla gösterildi. Yukarıdaki resimde CEO Pekka Lundmark’un bir Pixel cihazı tuttuğunu görebilirsiniz. Bu yeni immersive deneyim, kişi-kişi aramaları dışında, konferans görüşmeleri için de uygulanabiliyor. Nokia, yeni teknolojiyi lisanslamayı ve birkaç yıl içinde halka sunmayı planlıyor.