Giderek artıyor: Uzmanlar “miyop salgını”na karşı uyarıyor

Posted by

Göz cerrahları, dört yaşındaki çocukların bile özel kontakt lensler taktığına dikkat çekerek ekran süresinin gözlerde yarattığı tahribata dikkat çektiler.

Endişe verici artışın, çocukların gün ışığında dışarıda uzak mesafelere odaklanmak için yeterince zaman harcamayıp cep telefonlarına yakından bakmakta zorlanmalarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Danışman göz doktoru ve Kuzey Londra’daki özel bir göz kliniğinin yöneticisi olan Dr. John Bolger, çocuklarda miyop olarak bilinen uzağı görememe hastalığının artmasından derin endişe duyduğunu söylüyor ve bunu bir “pandemi” olarak tanımlıyor.

Dr. Bolger Daily Mail’e yaptığı açıklamada, “Kliniğe giderek daha fazla miyop çocuk geliyor. Oran yükseliyor. Görebildiğim kadarıyla yavaşlama yok. Miyop sadece gözlük takmak zorunda olmak değildir, insanlar miyop nedeniyle kör olabilirler. Bu önemsiz bir olay değil, ciddi bir tehdit.” dedi.

Cerrah, uzun süre ekranlara bakmanın göz küresinin uzamasına yol açabileceğini ve Covid-19 salgınının etkilerinin “miyop salgınını” şiddetlendirdiğini açıkladı.

GÜN IŞIĞINA İHTİYAÇ VAR

Dışarıda yeterince zaman geçirmemek aynı zamanda çocuğun doğal ışığa maruz kalmasını da engeller, bu da göz küresinin büyümesini düzenlemek ve miyopi riskini azaltmak için gereklidir.

Uzman, “Kontakt lens takan dört ya da beş yaşındaki çocuklarımız ve -20’ye varan numaralı reçetesi olan çocuklarımız var ve bu onların yaşamlarını sürdürmeleri konusunda çok önemli zorluklara neden oluyor. Kolay değil. Bu bir sakatlıktır, bunu söylemenin başka yolu yok.” diye ekledi.

Araştırmalar, Birleşik Krallık’ta miyopluğun son 50 yılda iki katına çıktığını ve çocukların daha genç yaşlarda miyop hale geldiğini, şu anda 15 ila 16 yaş arası çocukların dörtte birinden fazlasının miyopiye sahip olduğunu gösteriyor.

“EKRAN SÜRESİ AZALTILMALI”

Mid Yorkshire Hastaneleri NHS Trust’ta danışman göz doktoru olan Dr. İrfan Jeeva, son yıllarda çok sayıda çocuğun miyopluğu düzeltmek için gözlüğe ihtiyaç duyduğunu gördüğünü söylüyor.

Dr. Jeeva, “Bu kesinlikle çok fazla ekran başında kalma süresinden kaynaklanıyor. Çocuklar artık yakından okumak için gözlerini yoruyor ve dışarıda çok az vakit geçiriyorlar. O kadar şiddetli miyopluğu olan genç hastalarım var ki, hayatlarını çok zorlaştırıyor.”

“Dünya çapında miyopluğun artmadığı tek yer, çocukların tüm günü dışarıda geçirdikleri, odaklarını sürekli olarak uzağa ve yakına ayarladıkları tarım topluluklarıdır. Ebeveynlerin dengeyi doğru kurması ve çocuklarının eğlence için ekranları mümkün olduğunca az kullanmasını ve dışarıda olabildiğince fazla gün ışığı almasını sağlamaları gerekiyor.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir